2de1 Forum NedeNse Admini
Mesaj Sayısı : 575 Yaş : 29 Hangi İlden : adana Huylarınız , Özellikleriniz : yakışıklı,zeki,çalışkan,komik :))) Ruh Haliniz : ei En Sevdiğiniz Renk : syh byz lacvrt Forum NedeNse \'yi ne kadar seviyorsunuz? : Foruma Nasıl Üye Oldunuz? : Adminim Takımını Seç : Kayıt tarihi : 02/10/07
| Konu: II. Gazimiz de döndü Paz Ekim 28, 2007 9:15 pm | |
| "II. Gazi"miz de döndü Yapay omurilik tekniğini uygulayarak tıp dünyasında bir çığır açan ve dünyaca ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil gibi, askerlik sorunu yüzünden yıllarca Türkiye'ye gelemeyen Ziya Gökaslan nihayet Türkiye'de Dünyada omuriliği yeniden tanımlayan Türk doktor olarak tanınan Ziya Gökaslan, asker kaçağı olmaktan ancak geçtiğimiz hafta kurtulunca soluğu 18 yıldır gelemediği Türkiye'de aldı. Amerika'nın en iyi hastanesi seçilen John Hopkins'te omurga servisinin bölüm başkanlığını yürüten ünlü beyin cerrahı, Türk doktorlara kendi geliştirdiği yöntemi anlatacak. 1983 yılında İstanbul Tıp Fakültesi'ni birincilikle bitirdikten sonra gittiği Amerika'da, yine üniversite üçüncüsü olan eşiyle evlenen ve orada beyin cerrahisi ihtisasına başlayan Dr. Ziya Gökaslan, sonraki yıllarda mecburi hizmet ve askerlik sorunu nedeniyle Türkiye'ye uzun yıllar gelemedi. Bu sırada Kerem ve Aslı adında iki çocuk sahibi olan, sayısız bilimsel çalışmaya imza atan bilim adamı, tıp literatürüne de adını omurilik ameliyatlarına getirdiği yöntemle yazdırdı. YAPAY OMURGA İNŞA EDİYOR En zor omurga ameliyatlarını bile kendine özgü metodlarıyla gerçekleştiren Dr. Ziya Gökaslan, kanserli hastalara yapay omurilik yerleştirerek yaşamlarını son derece sağlıklı şekilde sürdürmelerini de sağladı. "Kuyruk sokumu olmadan yaşanmaz" inancını kıran Gökaslan, 30'lu yaşlardaki bir kanser hastasının ameliyatını gerçekleştirdikten sonra bir de basket oynamasını sağlayınca "Omurgayı Yeniden Tanımlayan Türk Doktor" olarak dünya tıp tarihine geçti. Ancak tüm bu araştırmaları yaptığı dönemde hiç Türkiye'ye gelemedi. Sorunu, mecburi hizmet yapmamış ve askerlik görevini yerine getirememiş olmasıydı. Şimdi o günleri büyük bir sıkıntıyla hatırlayan Dr. Ziya Gökaslan, "Asker kaçağı olarak tanımlanmak benim üzerimde uzun yıllar yük oluşturdu. Ancak kariyer ve araştırma idealim bu konudaki kararımda etkili oldu. Günde 12 saat çalışıp aralıksız deneyler yaparak bu günkü kariyeri elde edebildim" diye konuşuyor. Ancak dövizli askerlikten yararlanarak bu sorunu çözebildiğini anlatan Dr. Gökaslan, "Uzun yıllar Türkiye'de konferans tekliflerini de bu yüzden geri çevirmek zorunda kaldım ve kimseye anlatamadım" diyor. Esra TÜZÜN | |
|