:::] Forum NedeNse [:::
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

:::] Forum NedeNse [:::

Türkiye'nin ve Gençlerin Yeni Forum Platformu NedeNse 'ye Hoş Geldiniz.!!!.
 
AnasayfaGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yapBilimselAraştırmaChat

 

 nlp nedir

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
2de1
Forum NedeNse Admini
Forum NedeNse Admini
2de1


Erkek
Mesaj Sayısı : 575
Yaş : 29
Hangi İlden : adana
Huylarınız , Özellikleriniz : yakışıklı,zeki,çalışkan,komik :)))
Ruh Haliniz : ei
En Sevdiğiniz Renk : syh byz lacvrt
Forum NedeNse \'yi ne kadar seviyorsunuz? :
nlp nedir Left_bar_bleue100 / 100100 / 100nlp nedir Right_bar_bleue

Foruma Nasıl Üye Oldunuz? : Adminim
Takımını Seç : nlp nedir Frmned11
Kayıt tarihi : 02/10/07

nlp nedir Empty
MesajKonu: nlp nedir   nlp nedir Icon_minipostedCuma Ekim 26, 2007 5:46 pm

NLP NEDİR?

· NERO (nöro) = Nörolojik sistem vücudumuzun fiziksel faaliyetlerini ve beş duyu organımızdan gelen bilgileri uygulama biçimidir.

· LINGUISTIC (linguistik) = Kullanılan dilin çevremizle ve kendimizle kurduğumuz iletişimini ve etkilerini biçimlendirir.

· PROGRAMMING (Programlama) = Zihni süreçleri ifade eder. Bilgisayar bilimindeki programlama kavramının insana uygulanmış halidir.

· NLP; zihin, dil ve davranış ilişkisini kurarak kişilerin bireysel hedeflerine ulaşmaları için zihinlerini ne şekilde kullanabileceklerini öğreten değişim teknolojisidir. NLP bir sanat ve bilimdir, mükemmelliğin modellenmesidir.

· İnsanın kendisini, en iyi versiyonu olabilme sanatı ya da beynin kullanma kılavuzu da diyebiliriz. NLP öznel deneyimlerin sistematik doğasını inceleyen bir bilimdir. Türkçe Beyin Dilini Programlanması (BDP) olarak açıklanan bu tekniği ilk olarak 1972 yılında California Üniversitesinde dil bilimci öğretim üyesi olan John Grinder ile aynı üniversitenin psikoloji bölümünden Richard Bandler geliştirmiştir. NLP, 'Konusunda yetkin biri ile mükemmel biri arasındaki fark nedir?' sorusuna yanit arama çalışmalarının ürünüdür. Bu soruya yanıt aranırken dallarında üstün performans sergileyen bazı kişiler seçilerek (Fritz Perls - Gestalt terapinin kurucusu, Virginia Satir - aile terapisti ve Milton Erickson - psikiatrist, 'American Society of Clinical Hypnosis'in kurucusu) bu kişilerin sözel ve davranışsal yaklaşımları incelendi. Amaç, mükemmelliğe nasıl erişildiğinin belirlenerek bunun herkes tarafından öğrenilebilir-uygulanabilir hale getirilmesi idi (modelleme). Grinder ve Bandler kullandıkları modelleme teknikleri ve kişisel katkılarını, beyin-dil-vücut arasındaki ilişkiyi sembolize etmek için 'Nöro-Lengüistik Programlama' olarak isimlendirdiler. Günümüze kadar NLP kapsamında, psikoterapi, eğitim, sağlık, iş hayatı, yaratıcılık, yöneticilik, satış, liderlik... gibi çok geniş bir yelpazeye yönelik çeşitli iletişim - değişim becerileri ve etkin yöntemler geliştirildi ve geliştirilmeye devam ediyor.

· NLP, insanların yaşam kalitesini arttırmak ve olumlu, ulaşılabilir, gerçekçi, kendine ve başkalarına faydalı, iyi yapılanmış, dengeli, hedef ve amaçlarının çatısını kurmuş bir insan haline getirmek için harekete geçirmektir. Beyin, bütün düşünsel faaliyetlerin merkezidir. Ancak onu yeterince tanımamaktayız . Beynimizin ancak %1 ini kullanmakta olduğumuz söylenmektedir. Beyin, diğer organlarımızı yönettiği gibi kendisini de yönetir. Bedendeki diğer organlardan farklı olarak beyin kendi kendine öğrenen bir sistemdir. Beyin iki yarım küreden oluşmaktadır. Yarım küreler birbirinden farklı fonksiyonları gerçekleştirir. Sağ beyin hayal gücü, resim, müzik veya duyular gibi fonksiyonları yaparken, sol beyin daha çok matematik, dil veya mantık gibi işlevleri yerine getirir. Sağ beyin yaratıcılığın, sol beyin mantığın merkezidir. Çoğumuzda bir yarım küre daha baskındır. Ancak her iki yarım küre de fiziksel olarak birbirine bağlıdır ve pratikte beynimizin iki tarafını da kullanmamız gerekmektedir. Tarihte hem sağ, hem sol beynini kullanarak sayısız esere imza atmış olan Da Vinchi, Einstein, Gandi, Atatürk gibi ender insanlar vardır. NLP , insanlara beyinlerinin her iki yönünü de kullandırarak şimdiye kadar ulaşılması olanaksızmış gibi görünen hedeflere ulaşmayı kolaylaştırır. İnsanların iletişim konusunda daha başarılı olmaları, ikna edici olmaları, olumsuz inançlar yerine kişileri güçlendirecek inançlar geliştirmeleri, kişilerin doğal becerilerini istenildiği zamanlarda kullanabilmesi, bir başka kişide hayranlık uyandıran, kişinin kendisinde olmasını istediği beceri ve davranışları alıp kullanabilmeleri, iş ve meslek hayatında başarıya ulaşmaları, kısaca kişisel mükemmelliğin modelini oluşturmaları NLP tekniği ile sağlanmaktadır. Burada öncelikle olması gereken, bireyin mükemmelliğe ulaşacağı konusunda kendine olan inancı ve bu doğrultuda bireyin düşünce ve davranışlarında yapmış olduğu değişikliklerdir. Zira mükemmellik kalıtımla geçmez, öğrenilen bir olgudur. Bir mükemmelliğe ulaşmanın mümkün olduğuna inanmadığımız sürece, o mükemmelliği yakalamamız mümkün değildir. İnsanın mükemmelliğine ilişkin potansiyel, “inanç gücü”nde yatmaktadır.

· NLP ye Göre Başarının 4 Adımı

· 1- Hedefi belirle ve kararını ver.

· 2- Girişken ol.

· 3- Hedeflere ulaşıncaya kadar bir çok kez sonuçları değerlendir, bütün gelişmeleri ölç ve hedefe doğru yürü.

· 4- Denemeler sonuç vermez ise başka yollar dene, mutlaka başka bir seçenek daha vardır.

· İş hayatında, özellikle yönetim, satış ve pazarlama bölümlerinde önemli bir güce sahip olan NLP tekniğini iş adamlarının ve bütün çalışanların öğrenmeleri, çağımızın bir gereği olarak ortaya çıkmaktadır.


MÜLAKAT

· İş bulmada en önemli aşama işverenle yapacağınız görüşmedir. İşe alınmanız bu görüşme sırasında işveren üzerinde iyi bir izlenim bırakmanıza bağlıdır.

Görüşme Öncesi

· Görüşmeye gitmeden önce iş için başvuracağınız kurum veya şirket ile girmeyi düşündüğünüz iş hakkında elinizden geldiği kadar çok bilgi toplayın. Bu konularda ne kadar bilgi sahibi olursanız, bilgi ve becerilerinizle istediğiniz iş arasında o kadar iyi bir bağlantı kurabilir ve işe uygunluğunuzu o kadar etkili bir biçimde kanıtlayabilirsiniz.

· Görüşmeye gitmeden önce istediğiniz işte ücretin yaklaşık ne kadar olduğunu araştırın. Bu konuda sendikalar, meslek odaları ya da benzer işlerde çalışan tanıdıklarınızdan bilgi alabilirsiniz.

· Öncelikle başvuru formunu doğru ve düzgün bir biçimde doldurmak için nüfus cüzdanınızı, özgeçmişinizi ve gerekli olabilecek diğer belgeleri yanınızda bulundurun.

· Görüşmeye gitmeden önce ne giyeceğinize karar verin. Temiz, rahat ve ağırbaşlı kıyafetler seçin. Çarpıcı şeyler giymekten kaçının. Görüşmeye tam vaktinde gidin. Beklenmedik aksamaları da hesaba katarak evinizden biraz erken çıkabilirsiniz.

Görüşme yerine vardığınızda

· Odaya girmeden önce ceketinizi ilikleyin, sigara içiyorsanız söndürün, sakız çiğniyorsanız atın. Görüşmeyi gerçekleştiren kişi ile tanışırken dostça davranın, elini sıkarken gülümseyin, neşeli olun ve gözlerinin içine bakın.

· Mülakatı yapan kişi konuşurken onu dikkatlice dinleyin. Sorulara tam cevap verin, konuya bağlı kalın ve konuyu dağıtmayın. Güçlü yönlerinizi ortaya çıkarabilecek fırsatları yakalayabilmek için dikkatlice dinleyin. Dürüst olun, ancak olumsuz noktaların üzerinde fazla durmayın. Gerektiğinde sorular sorun, ancak tüm görüşmeyi yönlendirmeye çalışmayın.

Görüşme esnasında

· Görüşme süresince görüşmeyi yürüten kişinin sorularını doğru anlamaya ve soruya uygun, kısa ve çarpıcı yanıtlar vermeye özen gösterin.

· Görüşme esnasında işverenin yöneltebileceği sorulara hazırlıklı olun. Size sorulabilecek şu tür soruların yanıtlarını önceden hazırlayın:

Nasıl bir iş istiyorsunuz?

· Kesin bir yanıt vermekten kaçının. Değişik olasılıkları ve gerçekleri göz önünde bulundurmanız gerektiğini unutmayın. Böyle bir soruyu yanıtlarken mesleğinizle ilgili iş alanlarından, bilgi ve becerilerinize en uygun görevlerden bahsetmeniz doğru olur.

Örneğin:

Ben matematiksel konularda, muhasebe ve bilgilerin organize edilmesinde çok iyiyimdir. Edindiğim bilgiler muhasebe bölümü ya da benzeri bir başka bölümde çok faydalı olabilir." diyebilirsiniz.

· Vereceğiniz bu tür yanıtlar işverenin size bilgi ve becerilerinize uygun bir iş vermesini kolaylaştırır.

Neden burada çalışmak istiyorsunuz?

· Görüşme öncesi bu şirketi araştırmışsanız, bu soruyu yanıtlamak çok kolay olacaktır.

· Eğer müşteriler, ürünler ve hizmetler hakkında bilgi sahibi iseniz, şirketin belirli hedeflerinin, politikalarının ve ihtiyaçlarının sizin ilgi ve becerilerinize ne denli uygun olduğunu söyleyebilirsiniz.

· Sadece 'Bir işe ihtiyacım var!' diyen bir aday iyi bir izlenim bırakmaz.

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

· Bu soru sizin hangi konularda bilgi ve beceri sahibi olduğunuzu, nerelerde eğitim gördüğünüzü, varsa iş deneyiminizi ve başarılarınızı, işe alındığınız takdirde işyerine ne gibi faydalar sağlayabileceğinizi anlatmanız için iyi bir fırsattır. Ancak vereceğiniz bilgiler kısa, öz ve etkileyici olmalıdır. Bu nedenle işle ilgili olmayan konulardan örneğin ailenizden, özel meraklarınızdan size sorulmadıkça bahsetmemeniz iyi olur.

Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?

· Bu soruyu dürüstçe yanıtlamakta zorlanabilirsiniz. Yanıtınızı çok iyi düşünün. Görüşmeye gitmeden önce güçlü ve istenilir yönlerinizi çok iyi ifadelendirip zihninizde sıraya koyun.

Örneğin : Uyumlu, dakik, yaratıcı ve güvenilir bir kişi olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Zayıf ya da kusurlu yönlerinizi öyle anlatın ki bunlar aynı zamanda istenilir özellikler olarak algılanabilsin.

Örneğin : Kalite konusunda titizlenmek, başkalarıyla değil yalnız çalışmaktan hoşlanmak, işin zamanında bitirilmesi konusunda sabırsız olmak gibi.

Sizi neden işe almalıyım, bu işe başvuran birçok nitelikli kişi arasından sizi neden tercih etmeliyim?

· Bu soruyu yanıtlarken iş ile ilgili belirgin özelliklerinizden bahsedin ve bu işe alındığınız takdirde işyerine sağlayabileceğiniz yararları biraz değişik bir dille tekrar özetleyin.

Herhangi bir ağır hastalık ya da sakatlık geçirdiniz mi?

· Yanıtınız hayır ise hiç sorun yok. Ancak evet ise, görüşmeye gitmeden önce yanınızda götürmek üzere bir doktordan sağlığınızın başvurduğunuz işi engellemeyeceğine dair bir rapor alın.

Burada ne kadar çalışmayı planlıyorsunuz?

· Bu sorunun işveren tarafından sorulmasındaki tek neden sizin iki üç ay içerisinde işi bırakıp bırakmayacağınızı, askere gidip gitmeyeceğinizi veya başka bir şekilde işten ayrılıp ayrılmayacağınızı öğrenmektir. Bu nedenle sürekli ve uzun vadeli bir iş aradığınızı, şartların sizin ve işveren için iyi olduğu sürece işte kalmayı istediğinizi anlatın.

Son işinizden neden ayrıldınız?

· İşin aslı ne olursa olsun, son işyerinizden asla kötü şekilde bahsetmeyin. Bu son derece önemlidir. Çünkü, eğer son işvereniniz hakkında kötü şeyler söylerseniz, bu sizi işe alacak işveren için de aynı şeyi yapabileceğiniz izlenimini verir. Bu soruya soğukkanlı ve rahat bir şekilde, başkalarını suçlamadan yanıt verin.

Referanslarınız var mı, sizi kime soralım?

· İş aramaya başlamadan önce hakkınızda bilgi verecek iki kaynak kişi bulmalısınız. Bunlar eğer ilk defa işe girecekseniz en son mezun olduğunuz okuldaki öğretmenleriniz olabilir. Eğer iş değiştiriyorsanız eski iş yerinizdeki yöneticilerinizi referans olarak gösterebilirsiniz. Referans gösterdiğiniz kişilerin, girmek istediğiniz işle ilgili ve hakkınızda olumlu görüş bildirecek kişiler olmasına özen gösterin.

Şöyle bir durumda kalsaydınız ne yapardınız?

· Bazen işverenler, iş arayanların bir problemi kavrama ve hemen çözüm üretme becerilerini yoklamak için böyle bir soru sorabilirler. Böyle sorulara kesin yanıt vermekten kaçının.

· Çeşitli yollar denenebilir. 'Örneğin şöyle bir yol çözüm için uygun olabilir.' gibi esnek, olaya çok yönlü baktığınızı gösteren yanıtlar verebilirsiniz.

Görüşmenin ardından:

· İşverene görüşme için kısa bir not ile teşekkür etmeyi unutmayınız. Bu mektupta özelliklerinizi yeniden özetleyip, işe duyduğunuz ilgiyi vurgulayabilir, görüşmede değindiğiniz noktalara yeni bilgiler ekleyebilirsiniz.

· Görüşmeden sonra iki-üç hafta sizinle ilişki kurulmazsa işvereni arayın. Eğer iş başka birine verilmişse, daha sonra açılacak işler için başvurunuzun değerlendirilmesini isteyin.

· Bu girişiminizde başarılı olmazsanız sakın olayın peşini bırakmayın. Görüşmeyi gözden geçirip, neleri yanlış yaptığınızı araştırın, soru ve yanıtları bir arkadaşınızın ya da ailenizin bir üyesi ile tekrarlayın.

İş Başvuru bilgileri iskur.gov.tr adresinden alınmıştır.


CV NEDİR?

· İngilizce, “Curriculum Vitae” nin kısaltması olan CV nin türkçesi ise özgeçmiş veya yaşam özetidir. Diğer bir deyişle , iş başvurularında kullanacağınız ve sizi mülakata kadar götürebilecek özgeçmiş bilgilerinizi içeren bir belgedir.

Nasıl Hazırlanır ?

· Bir CV hazırlarken yapmanız gereken ilk iş, içeriğine odaklanmaktır. Ne hakkında yazacağınızı belirlemeden CV'nizi hazırlamamasınız. Özel yeteneklerinizi belirlemek için biraz zaman harcayın - Sizi diğerlerinden ayıran özelliklerinizi hesaba katın.

· Daha önceden çalışmış olduğunuz yerlerden edindikleriniz bütün becerilerinizin bir dökümünü yapın. Bütün eski işlerinizin bir listesini çıkarın ve oralarda hangi pozisyonlarda bulunduğunuzu, neler yaptığınızı kısaca yazın.

Püf noktaları

· Açık ve net olarak kendinizi ifade edin.

· Bir A4 kağıdı büyüklüğünü geçmemeye çalışın.

· Önemli başarılarınızın üstünde durun

· Cümle ve paragrafları fazla uzun tutmadan içeriği sade bir dille aktarın.

· Yazma işlemi bitirdikten sonra imla hatalarını kontrol için kesinlikle başka biri tarafından okunmasını sağlayın.

CV de yeralması gereken başlıklar ve bilgiler

· Kişisel Bilgiler: İsim, soyadı, adres, telefon, e-mail, doğum tarihi, sürücü ehliyet durumu, medeni durumu gibi bilgilerden oluşur.

· İş Deneyimleri : En son iş deneyiminizden başlayarak tüm iş deneyimlerinizi, söz konusu işlerinizdeki sorumluluk ve başarılarınızı belirterek yazacağınız alandır.

· Eğitim: En son tarihten geri dönük olarak eğitim durumunuz

· İşle İlgili Beceriler: Yabancı dil bilginiz ve derecesi, müracaat edeceğiniz pozisyonda kullanılabilecek bilgisayar programları, başvuru yapacağını pozisyon için önemli olan kullanabildiğiniz cihaz ve aletler hakkında bildi durumunuz.

· Referanslar : Referans olarak ortalama 3 kişinin adı-soyadı, nerede ve ne işi yaptığı ve erişim bilgisi (mümkünse telefonu). Bu kişilerin önceden izinlerinin alınmış olması da gerekir.

· Hobiler : Hayatta yapmaktan zevk aldığınız sosyal, kültürel, sporsal ve eğlencesel faaliyetler.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://nedense.yoo7.com
Hayk0
Normal Üye
Normal Üye
Hayk0


Erkek
Mesaj Sayısı : 86
Forum NedeNse \'yi ne kadar seviyorsunuz? :
nlp nedir Left_bar_bleue0 / 1000 / 100nlp nedir Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 02/10/07

nlp nedir Empty
MesajKonu: Geri: nlp nedir   nlp nedir Icon_minipostedC.tesi Ekim 27, 2007 8:42 pm

· PROGRAMMING a çok ilginç geldi bana daha detaylı bilgi warsa yazarmısın
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://nedense.yoo7.com/
2de1
Forum NedeNse Admini
Forum NedeNse Admini
2de1


Erkek
Mesaj Sayısı : 575
Yaş : 29
Hangi İlden : adana
Huylarınız , Özellikleriniz : yakışıklı,zeki,çalışkan,komik :)))
Ruh Haliniz : ei
En Sevdiğiniz Renk : syh byz lacvrt
Forum NedeNse \'yi ne kadar seviyorsunuz? :
nlp nedir Left_bar_bleue100 / 100100 / 100nlp nedir Right_bar_bleue

Foruma Nasıl Üye Oldunuz? : Adminim
Takımını Seç : nlp nedir Frmned11
Kayıt tarihi : 02/10/07

nlp nedir Empty
MesajKonu: Geri: nlp nedir   nlp nedir Icon_minipostedC.tesi Ekim 27, 2007 8:47 pm

ya benim de tam bilgim yok .. bilimselarastirmadaki tüm bilimsel yazıları aldım ....

ama illa istiyosan sana özel msjdan yardım edrim
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://nedense.yoo7.com
Hayk0
Normal Üye
Normal Üye
Hayk0


Erkek
Mesaj Sayısı : 86
Forum NedeNse \'yi ne kadar seviyorsunuz? :
nlp nedir Left_bar_bleue0 / 1000 / 100nlp nedir Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 02/10/07

nlp nedir Empty
MesajKonu: Geri: nlp nedir   nlp nedir Icon_minipostedC.tesi Ekim 27, 2007 8:50 pm

oke birde konumuzla alakası yok ama knight bölümü acarmısın katagoriye Game Over =) yaparsın oraya acarsın mannyak olur bence tabii site sahbi sensin..
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://nedense.yoo7.com/
 
nlp nedir
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Okul Nedir??????????
» Silkroad nedir ?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
:::] Forum NedeNse [::: :: Bilimsel Alan :: Bilim Arşivi-
Buraya geçin: